fbpx
+36 20 33 581 55 info@ibc.co.hu
Oldal kiválasztása

Sok tanulmány foglalkozik az interkulturális kommunikációs különbségekkel és az angol üzleti kommunikációs tréningek tömve vannak a frappáns nyelvi fordulatokkal, amik egy távolkeleti vagy tengeren túli partnerrel folytatott megbeszélés során hasznosak lehetnek. Ugyanakkor kevés szó esik arról, hogy néha a nemek között sem ártana egy hasonló nyelvi tréning a jobb megértés céljából. Mennyire érezhető ez üzleti kommunikációs környezetben és mit tehetünk ellene?

Az általánosításon túl

Nehéz-általánosítás-nélkül-beszélni-a-női-és-férfi-kommunikációs-különbségekről

Nehéz úgy beszélni a férfiak és nők kommunikációs mintáiról, hogy ne legyen durva általánosítás és erre többek között rájátszik a mai is népszerű nemi kultúrák elmélete. Ennek eredményeként születnek meg a Férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek című könyvhöz hasonló kiadványok is, amit elolvasva igazolást keresünk néha félresikerülő kommunikációs helyzeteinkre. 

Ha megkérdezünk tíz ember véleményét, a jelentős többség ki fogja emelni a férfiak lényegre törő kommunikációs stratégiáját és a nők érzelmi támogatást kifejező kommunikációs mintáit, illetve hasonló sztereotípiákat, amiket mégis valahogy igaznak érzünk. A valóság azonban nem ilyen egyszerű.

Mit mondanak a nyelvészek?

A nyelvészeti kutatások sokkal inkább arra mutatnak, hogy vannak ugyan különbségek, de ezeknek csak elhanyagolható része kapcsolódik tényleges veleszületett képességekhez. Ilyen például, hogy a nők jobban észlelik és értelmezik a nonverbális jelzéseket, amit többféle kultúrában és életkorban elvégzett kutatások igazolnak. Illetve van egy kevéssé megfogható, nyelvhasználatban tetten érhető különbség, aminek meglétét statisztikai nyelvészeti kutatások igazolják.

A nyelvi kommunikációs különbségek zöme azonban elsősorban társadalmi gyökerekkel rendelkezik és tanult mintákon alapul. Ez egyben azt is jelenti, hogy viszonylag könnyen változtatható.

Nyelvi dominancia az üzleti életben

Az-angol-üzleti-kommunikációs-tréning-hölgyeknek-is-segít-helytállni-az-üzleti-életben.

Az üzleti élet kulturális és társadalmi okok miatt még mindig inkább az urak területe, ugyanakkor egyre több hölgy is jogosan részt követel a döntéshozatali asztalnál. A kommunikáció bonyolult verbális és nonverbális eszközrendszerének tudatos használata tanulható, és ez segít abban is, hogy a hölgyek egyenrangú partnerként tárgyalhassanak. A terepet még nehezítheti, ha a megbeszélések idegen nyelven történnek, mert az általános asszertivitás mellett az idegennyelvi készségeket is pontosan kell alkalmazni, ezért nem árt egy kis támogatást kérni.

Mit ad az angol üzleti kommunikációs tréning?

Az angol üzleti kommunikációs tréningen egyszerre történik a nyelvi asszertivitás és az üzleti nyelvi készségek fejlesztése idegen nyelven. Ez a meglehetősen komplex a feladat ötvözi a coach és a nyelvtanár munkáját, és egyszerre jelent egy bizonyos szintű önismereti fejlesztést és egy speciális üzleti nyelvi tréninget – erre azonban nem csak a hölgyeknek lehet szüksége.

Bizonyos üzleti helyzetekben a meggyőzéshez minden nyelvi eszközt be kell vetni függetlenül attól, hogy kivel folyik a tárgyalás, így az angol üzleti kommunikációs tréning egyformán hatékony mindkét nem számára.

Az IBC az elsők között indította el Magyarországon angol üzleti kommunikációs tréningjeit közép- és felsővezetők részére. Segítünk, hogy megtaláld a hangod angolul is. Keress minket még ma!