fbpx
+36 20 33 581 55 info@ibc.co.hu
Oldal kiválasztása

Minden ember sokféle kommunikációs helyzetbe kerül nap, mint nap, de vezetőként ezek a kommunikációs kihívások egészen más jellegűek. Az asszertív kommunikációt azonban még mindig összekeverjük az agresszióval, pedig óriási a különbség hatásmechanizmusában és eredményességében is. Az angol nyelvi asszertivitás elsajátításában óriási segítség lehet egy nyelvi tréning, de mi is ez pontosan és hogy működik?

Nyelvi tréning

Naponta megtörténik, hogy érdekeink, céljaink szembekerülnek másokéval. Ez lehet egy olyan apróság, mint az esti film kiválasztása, vagy egy komoly döntés, ami a vállalat életét befolyásolja. Az érdekkonfliktusok kommunikációs krízishelyzetet teremthetnek, amire többféle válasz létezik. Az asszertív kommunikáció sok esetben a legcélravezetőbb, mert minősítésektől és indulatoktól mentesen olyan megoldásra törekszik, amiben mindenki jól érzi magát. 

Mit jelent az asszertív kommunikáció?

Az asszertív kommunikációt röviden úgy lehetne definiálni, mint megoldás központú énközlést. Ez annyit jelent, hogy egy konfliktus helyzetben, vagy akár egy egyszerű kommunikációs szituációban egyrészt elmondjuk, hogy mit érzünk, milyen hatással van ránk egy adott probléma, másrészt viszont ezt úgy tesszük, hogy közben figyelembe vesszük a másik érzéseit is és megoldásra törekszünk.

Hogyan zajlik egy asszertív közlés?

Az asszertív közlés három komponensből áll.

  • A probléma definiálása: szerintem mi az adott helyzetben a probléma.
  • A probléma rám gyakorolt hatása: én hogyan érzem magam ebben a helyzetben.
  • Javaslat megoldásra: szerintem hogyan lehetne megoldani ezt a problémát.

Ez a három lépés nem minősíti a helyzetet, hanem hangsúlyozottan egy szemszögből (az „én” szemszögéből) leírja, és javaslatot tesz a megoldásra, de nem diktálja azt. Ezzel nyitva hagyja a lehetőséget, hogy közös megoldás szülessen a problémára.

Nyelvi tréning

Miért célravezetőbb az asszertivitás, mint az agresszió?

Az asszertív kommunikáció azonos partnerként kezeli a feleket, ahol kölcsönösen tiszteletben tartják egymás érzéseit megteremtve ezzel az egyenrangú párbeszéd lehetőségét. Mivel a legtöbb kommunikáció abban a pillanatban siklik félre, mikor úgy érezzük, a mi érzéseink, vágyaink nem számítanak, az asszertív kommunikáció az egyik legcélravezetőbb eszköz az érdekek békés egyeztetésére.

Idegen nyelven sokat segít egy célzott nyelvi tréning 

Az asszertív kommunikáció az önfegyelem mellett türelmet és megfelelő önismeretet is kíván, ami már önmagában bonyolult feladat. Idegen nyelven azonban ez még tovább nehezedik, hiszen úgy kell megfelelően semleges nyelvi közléselemeket választanunk, hogy közben potenciálisan stresszhelyzetben vagyunk ez pedig magas fokú idegennyelvi készségeket és tudatosságot feltételez

Ebben a kihívásban rendkívül sokat segíthet egy asszertivitásra fókuszáló nyelvi tréning, ami először tudatosítja az asszertív kommunikáció folyamatát, azután pedig segít a megfelelő angol nyelvi eszközök használatának elsajátításában. 

Munkatársaink sok éves kommunikációs tréner tapasztalattal rendelkeznek, így nem csak az angol nyelvi tréningben, hanem a kommunikációs fogások elsajátításában is megbízható partnereid. Keress meg minket egy tájékoztató beszélgetésre, készséggel állunk rendelkezésedre!