fbpx
+36 20 33 581 55 info@ibc.co.hu
Oldal kiválasztása

Ma már természetesnek vesszük, hogy a fejlett világban az angol az a nyelv, ami nélkül nem boldogulunk. Nem is csoda, ha az üzleti nyelvoktatás nyelve az angol. De miért az angol?

A magyarok angol nyelvtudásáról korábban már írtunk, és kiderült, hogy ha viszonylag kevesen is beszélünk angolul, azt nagyon jól csináljuk. Nincs üzleti nyelvoktatás angol nélkül, de érdekes út vezetett odáig, hogy mára az angol a nyugati világ legerősebb nyelve. Mi a titka ennek az erős pozíciónak?

Mégis, mennyire erős az angol?

Erre csak néhány statisztikai adatot hozunk, mert a számok magukért beszélnek. Az angol a világ 59 országában hivatalos nyelv. A SIL International kutatása szerint 2019-ben 1,268 milliárd ember beszélte a világban. Viszonyításul mondjuk el, hogy az angolt a kínai követi 1,12 milliárd, a hindi 637 millió és a spanyol 637 millió beszélővel. 

Az angol üzleti nyelvoktatás hozzásegít, hogy magabiztosan kommunikáljunk az üzleti életben.

Az angolt kimagaslóan nagy számban, 898 millióan beszélik idegen- vagy második nyelvként, azok száma azonban, akik legalább néhány szót beszélnek angolul meghaladja a 3 milliárdot is. Ezzel az angol az elsődleges lingua franca a világon.

Az angolt kimagaslóan nagy számban, 898 millióan beszélik idegen- vagy második nyelvként, azok száma azonban, akik legalább néhány szót beszélnek angolul meghaladja a 3 milliárdot is. Ezzel az angol az elsődleges lingua franca a világon.

Nem véletlenül az üzleti nyelvoktatás fő célnyelve

Az angol nyelv megkerülhetetlenségének egyik záloga, hogy kulcsfontosságú iparágak hivatalos nyelve. Az üzleti élet nem működik angol nyelv nélkül, de a kereskedelem és a közlekedés terén is éppen ennyire nélkülözhetetlen az angol. Multinacionális tárgyalásokat szinte automatikusan angolul tartanak, de egy háztartási kisgép használati leírásán is először az angolt nézzük meg, mert az az alap, amiről a többi nyelv fordítása történik.

Ezek mellett vitathatatlan, hogy a média, a filmek és az internet nyelve is az angol, ami még dominánsabbá teszi a nyelvet. Bár a keleti világrész elképesztő mennyiségű tartalmat gyárt kínai és hindi nyelven, a legtöbb becslés szerint az interneten elérhető tartalmak 65-70%-a angolul van akár eredetiben, akár feliratozva – pontosan azért, hogy a lehető legtöbb felhasználóhoz jusson el.

Hogyan lett az angol a domináns?

 Az angol az üzleti nyelvoktatás elsődleges célnyelve, mert kulcsfontosságú iparágak nyelve.

A nyelvészek és történészek is vitatkoznak rajta, hogy melyik volt az igazán sorsfordító történés, ami az angol nyelvet ebbe az előkelő pozícióba emelte. A XX. században az amerikai gazdasági erő, a korábbi évszázadokban pedig az angol gyarmati birodalom játszott komoly szerepet az angol nyelv terjedésében. Ezek felelnek azért is, hogy a világ 20 országában az angol az elsődleges nyelv. A mai abszolút dominanciához azonban rendkívüli mértékben hozzájárultak a filmek, a zeneipar és az internet.

Emellett azonban sok nyelvész úgy véli, hogy ha nem is volt kulcsfontosságú az angol nyelv elterjedésében, de sokat segített a nyelv egyszerű szerkezete és könnyű tanulhatósága is, hogy ilyen nagy számban beszélik világszerte. 

Mit jelent ez a számodra?

A sok statisztika mind határozottan egy irányba mutat. Angol nyelv nélkül egyetlen munkaerő állomány sem tud maximálisan teljesíteni, ezért nagy szükség van a használható angol nyelvtudásra. A gyakorlati nyelvtudás megszerzésére fókuszáló, beszédközpontú üzleti nyelvoktatás komoly értéket teremt egy vállalat számára, ami akár az ügyfélkezelésnél, akár a vállalati ügymenetnél vagy esetleges területi terjeszkedésnél könnyen számszerűsíthető is.

Az IBC csapata tíz éve áll a cégek szolgálatában üzleti nyelvoktatással, hogy az értékteremtő angol nyelvtudást fejlessze. Bármilyen területen van szükséged üzleti angol nyelvi fejlesztésre, megbízható megoldásokat kínálunk. Keresd kapcsolattartónkat még ma!