fbpx
+36 20 33 581 55 info@ibc.co.hu
Oldal kiválasztása

A legtöbben tisztában vagyunk vele, hogy a magyarok nem kifejezetten idegennyelv tudásukról híresek a világban. Ugyanakkor vannak dolgok, ahol határozottan jók vagyunk. De mi is a tényleges helyzet a nemzetközi statisztikák tükrében?

Hosszú évek óta rendelkezésre állnak idegennyelvtudást mérő indexek a világban és Európában, de sajnos hazánk régen sem volt éllovas a nyelvtudás terén, és ez mára sem sokat változott. A Nyelvtudásért Egyesület igazgatója, Rozgonyi Zoltán, nemrég arról beszélt, hogy idén május végére érte el a 60 ezret a nyelvvizsgázók száma, ami a demográfiai adatoknak megfelelő csökkenést mutat az előző évek számaihoz képest. A helyzeten nem sokat segített a pandémia miatti nyelvvizsga amnesztia sem. A legtöbben angolból vizsgáznak, de ezen belül üzleti angolból jóval kevesebben. Utána következik a német, és alig 4% jut az összes többi nyelvre. 

Beszédes statisztikák

Komoly port vert fel 2019-ben az Eurostat felmérése, ami kimutatta, hogy ma Magyarországon a lakosság közel 58%-a semmiféle idegen nyelven nem beszél. Ezzel csak a románokat és az angolokat előzzük meg, bár ha figyelembe vesszük, hogy a világ egyik legtöbbet beszélt nyelve az angol, akkor maradhatunk csak a románoknál.

A mérleg másik oldalán Svédország áll, ahol a lakosság közel 97%-a beszél egy idegen nyelvet. Őket követi szorosan Dánia és Lettország holtversenyben, ahol a lakosság 95,8%-a beszél legalább egy idegen nyelvet. Ezekben az országokban igen magas az üzleti angolt folyékonyan beszélők aránya is.

Amit csinálunk, abban jók vagyunk

Hoztunk azonban egy másik mutatót is a magyarok nyelvtudásán való siránkozás helyett, ami már jóval kevesebb publicitást kapott.

Az Education First nevű felmérés angol nyelvtudás indexével (EPI) mérve Magyarország, ezen belül pedig Budapest már korántsem sereghajtó, sőt! A felmérésben résztvevő 100 ország közül Magyarország a 14., Budapest pedig a 10. helyen végzett az angol beszélt nyelvi minőségének vizsgálatán, ami arra utal, hogy sokan beszélik a nyelvet egy akár üzleti angolnak is megfelelő szinten. A tesztet világszerte 2,2 millió angol nyelvet idegen nyelvként beszélő ember töltötte ki, zömmel fiatalok, akik átlagéletkora 26 év volt.

Ez egybevág azzal a másik jelentéssel, ami javulást mutatott az elmúlt években a hasonló korú fiatalok nyelvtudása terén, bár ott nem csupán az angolt vizsgálták. Némi bizakodásra adhat okot ez a felmérés, de még sok a tennivaló.

Mit jelent a nyelvtudás a számok tükrében?

Ha nem csupán a nyelvtudással rendelkezők számát vesszük figyelembe, hanem azt is, hogy mit jelent a nyelvtudás a piszkos anyagiakra fordítva, akkor egy sokkal fontosabb összefüggésre is rá tudunk mutatni. Ez pedig nem más, mint a nyelvtudás és a kereset közötti óriási összefüggés.

Szintén az EPI felméréséből derül ki, hogy az erős nyelvtudással rendelkező fiatalok keresete akár háromszor annyi is lehet, mint a hasonló szakképzettséggel rendelkező, de nyelvet nem, vagy nem magas szinten beszélő társaiké. Nem nehéz belátni, hogy ezen belül elsősorban az üzleti angol folyékony ismerete a kulcs. Ez pedig kőkemény érv arra, hogy miért érdemes angolul beszélni, vagy még inkább jól beszélni.

Mi az IBC-nél 10 éve tudásunk legjavát adjuk, hogy a tanulóink angol nyelvtudásának szintjét emeljük. Évente 1500 tanfolyamot tartunk, és fennállásunk óta közel 10 ezer tanulónak segítettünk nyelvi készségei fejlesztésében. Ha tapasztalt és kimondottan üzleti nyelvet tanító csapatot keresel a munkatársaid nyelvtudásának fejlesztéséhez, nálunk jó helyen jársz. Kérj ajánlatot még ma!