fbpx
+36 20 33 581 55 info@ibc.co.hu
Oldal kiválasztása

Felnőttként másképp tanulunk nyelvet, mint kisgyerekként és ez hatással van számtalan dologra. Hozunk néhány érdekességet a nyelvtanulásról és arról, hogy milyen hatással van az agyunkra például az angol nyelvoktatás.

A nyelvtanulás folyamata kortól függően rengeteget változik. Kisgyermekkorban nyelvelsajátítás történik, míg később már tudatos nyelvtanulás zajlik. Bár a végeredmény hasonló, maga a folyamat és annak hatása az agyra is teljesen más. Így nem mindegy például, hogy a szüleinktől vesszük át az angolt, vagy angol nyelvoktatás során tanuljuk meg.

Hogyan tanuljuk a nyelvet?

A gyerekek agyában elképesztő sebességgel épülnek ki új neuron kapcsolatok életük első éveiben.

A gyerekek agya elképesztő tanulásgépezet. Egy év alatt megduplázódik a mérete és 3 évesen a felnőtt agy méretének már 80%-ára nő. A gyerekek agyi aktivitása kétszerese a felnőttekének, így döbbenetes sebességgel épülnek ki benne új neuron kapcsolatok, amik lehetővé teszik a rendkívül gyors tanulást.

Az anyanyelv elsajátítása során az agy nyelvért felelős területének egészét elfoglalja. Ha több idegen nyelvet hall születésétől a gyermek, akkor az ugyanígy, integráltan kódolódik. Ezzel szemben, ha később tanulunk egy új nyelvet, azt az agy egy másik részében tároljuk, izoláltan. Ha több nyelvet tanulunk, akkor mindegyik külön tárolódik.

Emellett a hangképzés területén is előnyben van egy kisgyerek, ha születéstől több nyelvet hall. A gyerekek ugyanis úgy születnek, hogy a világ bármilyen hangját képesek produkálni. Ez teszi lehetővé, hogy a különböző nyelvek hangkészletét tökéletesen elsajátítsák. Körülbelül 3 éves korban azonban azok a hangok, amiket anyanyelvén, vagy a még hallott idegen nyelven nem használ, törlődnek, ezért később csak akcentussal tudunk megtanulni egy idegen nyelvet. 

Hány nyelv van a világban?

Angol nyelvoktatásban a brit és amerikai változattal találkozunk, de a világban több angol létezik

Az Ethnologue becslése szerint a világban 6500-7000 között van a beszélt nyelvek száma, ám a kutatások szerint ez folyamatosan csökken. Valójában nehéz meghatározni a nyelvek számát, mert a nyelvek nem mindig elhatárolhatóak egymástól. Nem lehet mindig biztonsággal megmondani, hogy hol végződik egy nyelvváltozat, és hol kezdődik egy új nyelv. 

Arról is vita folyik, hogy az angol egy egységes nyelv-e, ugyanis számtalan változata létezik, ez a világ angoljai, azaz a World Englishes. Angol nyelvoktatás során biztosan találkoztál már a brit és az amerikai angol közti különbségekkel. Emellett van azonban indiai, ausztrál, vagy dél afrikai angol, csak hogy néhányat említsünk. Ez utóbbi néhány idehaza angol nyelvoktatásban ritkábban kerül elő, de ugyanúgy élő és teljesen elkülöníthető nyelvváltozat.

Hol tartanak a magyarok?

Látva a sok angol nyelvi változatot és az életkori változás miatti sajátosságokat, jogos lenne a következtetés, hogy azok a magyarok, akik csak angol nyelvoktatásban találkoznak a nyelvvel, nem tudják azt tökéletesen elsajátítani. De ne temessük el a nyelvtanulási képességünket! Mint azt korábban megírtuk, például a magyarok is remek helyezést értek el a nyelvtudás minőségét mérő teszten

Egy másik érdekes tény emellett, hogy azok, akik nem anyanyelvként, hanem angol nyelvoktatáson keresztül tanulták a nyelvet, tehát idegennyelvi beszélőnek számítanak, sokkal könnyebben értik meg a dialektusokat és akcentusokat. Ez azért van, mert ha az angolt nyelvoktatásban tanuljuk, az rendkívüli módon kitágítja azt a spektrumot, amiben egy adott hangot azonosítani tudunk. Ez is a nyelvtanulásnak az agyra gyakorolt egyik csodálatos tulajdonsága. 

Nálunk tapasztalt tanárok végzik az angol nyelvoktatást, akik a nyelvi változatokra is kitérnek, így segítik kollégáidat, hogy minden angol nyelvvel sikeresen elboldoguljanak. Érdeklődj a tanfolyamainkról még ma!