fbpx
+36 20 33 581 55 info@ibc.co.hu
Oldal kiválasztása

A vállalati nyelvoktatásról nem a móka és kacagás jut először eszünkbe, pedig egy jó hangulatú nyelvi tréningnek is része a vidámság. De miért van erre szükség egyáltalán és hogyan javíthatja egy kis nevetés egy angol nyelvtanfolyam hatékonyságát?

Tedd a szívedre a kezed és valld be őszintén: milyen emlékeid vannak a gimis matekórákról? A tételekre talán emlékszel, de az órákról való emléked valószínűleg minimális. Ha megfordítjuk a kérdést, és úgy hangzik: milyen órára emlékszel még ma is gimiből, sokan valamilyen humoros történetet, vagy szórakoztató, közvetlen élményt tudnak előhívni – és ez bizony nem véletlen.

A vállalati nyelvoktatás hatékonyságát nagyban növelik a szórakoztató nyelvórák és a nevetés.

Kell egyáltalán, hogy szórakoztató legyen?

A válasz egyszerű: nem kell, de kutatások alapján elmondható, hogy elképesztő módon növeli a felvett tudás visszahívásának képességét, ha szórakoztató módon történik a tudásátadás. Ez persze nem azt jelenti, hogy poénokat kell elsütni két Past Perfect mondat között, hanem rámutat arra, hogy a humor az egyik leghatásosabb tanulási hatékonyságnövelő eszköz, és ezt kutatások igazolják.

Hogyan hat a formula?

E.B. White híres mondata valahogy úgy hangzik: „A humor ugyan felboncolható, mint egy béka, de hasonlóképp el is pusztul közben.” Ha a szórakoztató tanulás neuropszichológiai és kognitív hatásmechanizmusát sorolnánk, az valóban egyenértékű lenne a béka boncolásával – és nagyjából annyira élvezetes, legalábbis ami a békát illeti -, mégis viszonylag egyszerűen kiemelhető az öt alap ok, amiért a humor, a szórakoztatás valóban a nyelvtanulás egyik legjobb hatékonyságnövelő eszköze:

A nevetés és az elfogadó légkör csökkenti a stresszszintet és javítja a tanulás hatásfokát.
Stresszoldó

Minden, teljesítményhez kötött helyzet, így a nyelvtanulás is bizonyos stresszel jár. Anyanyelvitől eltérő hangkészlettel próbálkozunk, idegen nyelvi szabályokkal botladozunk, legtöbbször idegenek között. Egyénfüggő a stressz megélése, de mindenkinél jelen van.

  • Közösséget épít

A pozitív humor hozadéka az együtt nevetés élménye, ami egyenrangúvá tesz és rendkívüli módon erősíti a közösséghez tartozás érzését. A közösség biztonságérzete pedig lebontja a védelmi mechanizmusokat, így az energiát tanulásra fordítjuk, nem önvédelemre.

  • Javítja a memóriát

Neurológiai kutatások mutatták ki, hogy a humor aktiválja az agyban a jutalom érzéséhez kötött dopamint, ami kulcsfontosságú szerepet játszik a célorientált motivációban és a hosszútávú memória működésében.

  • Életben tartja a figyelmet

Az új tartalmak befogadásához és gyakorlásához szükséges kitartó figyelem rendkívüli módon megterhelő, ezért nem is tart sokáig. A figyelem terjedelmét sok tényező befolyásolja, ezek egyike az éberségi szint, ami kellően magasan tartható, ha elég szórakoztató, amit csinálunk.

Minden olyan esetben, ahol és amiben jól érezzük magunkat, megvan a „többet szeretnék” érzése. Ez az egyik olyan belső motivációs tényező, amire hosszú távon is hatékony tanulás építhető. 

A vállalati nyelvoktatás ezernyi színnel gazdagítható és szórakoztató is lehet, ami nagymértékben javítja a képzések hatékonyságát. Tapasztalt tanáraink ismerik a nevetés titkát (is 😊), próbáld ki, mit tudunk.

Kérj ajánlatot még ma!