fbpx
+36 20 33 581 55 info@ibc.co.hu
Oldal kiválasztása

A negyedik hullám érkezésével időszerűvé válik újra az online tér felé terelni a tanulás és munkavégzés csatornáit is. Miben más az online angol nyelvoktatás és jobb, vagy rosszabb-e mint a jelenléti?

Az aktív korú magyar népesség alapvetően a jelenléti oktatásra van szocializálva, hiszen mikor mi iskolapadban ültünk, még nem, vagy csak kevéssé voltak jelen a digitális oktatási formák. Ez megmagyarázza az ellenérzések egy részét az online angol nyelvoktatással szemben is, de jó tudni, hogy mindkét fajta oktatási formának megvannak a maga előnyei.

Online angol nyelvoktatás pro és kontra

Az online angol nyelvoktatás mind módszertanában, mind pedig eszközeiben eltér a jelenléti oktatástól, emellett van egy plusz előnye is. De nézzük először, hogy miben áll az online angol nyelvoktatás deficitje a jelenléti oktatással szemben.

Online angol nyelvoktatásban bárhonnan és bármikor részt tudnak venni a tanulók.

A legkomolyabb kifogás, ami az online angol nyelvoktatással kapcsolatban felmerül, a személytelensége. Mivel a tanár és a diák külön térben van, megszűnik, de legalábbis nagymértékben lecsökken az oktatás közvetlensége. Nincs tábla sem, így a tartalmak átadása képernyőmegosztással történik. A képernyőmegosztás közben a tanár nem látja a diákot és nem érzékeli az azonnali a visszajelzéseit sem, ezért a tanár és a diák kevésbé tudnak egymásra hangolódni. 

A hiányzó tábla ugyanakkor a tanár számára is komolyabb kihívást jelent. Míg a jelenléti oktatásban teljes szabadsággal lehet írni és rajzolni a magyarázatokat, illusztrációkat, addig a digitális térben ez a lehetőség némiképp korlátozott.

Másrészt viszont, mivel az online angol nyelvoktatás digitális, néhány kattintással be lehet hívni óra közben multimédiás anyagokat, képeket, teszteket, és bármilyen segédanyagot, amiket azonnal el lehet küldeni a diákoknak is. Emellett számtalan platform kínálkozik a közös munkára, tehát az oktatás jóval interaktívabbá tehető

A jelenléti angol nyelvoktatás egyik pótolhatatlan élménye a közösségben való tanulás.

Szervezeti szempontból a munkahelyi online angol nyelvoktatásnak van egy verhetetlen előnye: jóval magasabb a megtartott órák száma. Ez annak köszönhető, hogy sok esetben egy digitális órára könnyebb bejelentkezni, mint egy jelenléti órára elmenni. Mindegy, hogy a gyerek betegsége miatt távol van a dolgozó, vagy át kell helyezni az órát picivel későbbre, mert elhúzódik egy értekezlet. Az ilyen jellegű problémákat mind a diák, mind pedig a tanár sokkal rugalmasabban tudja kezelni, ha az oktatás digitális formában zajlik.

Az elmaradt órák alacsony száma pedig a nap végén azt jelenti, hogy a nyelvi képzések időben és anyagilag is jóval tervezhetőbbek lesznek.

Mi az, amit csak a jelenléti oktatás tud?

A válasz egyéni preferencia és tanári készség kérdése. Egy kis túlzással azt mondhatjuk, hogy minimális, de íme néhány előny:

Papír alapú segédanyagok

A jelenléti oktatáshoz kiosztott papír alapú segédanyagok sokak számára kényelmesebbek. Ugyanakkor ez a probléma könnyen áthidalható az anyagok előzetes megküldésével, amit a résztvevők maguknak nyomtathatnak.

Költséghatékonyság 

A nagycsoportos nyelvi képzések egy főre jutó ára kedvezőbb lehet. Ennek a előnynek egy részét azonban az infrastrukturális költségek azonnal el is viszik. Emellett pedig a tanulás hatékonysága egy fős csoportban a legnagyobb függetlenül attól, hogy online vagy jelenléti formában zajlik a képzés, tehát a végén az esetleges plusz ráfordítás megtérül az online oktatásnál is.

Közösségi élmény

A végére hagytuk a legfontosabbat. Míg a digitális oktatás alapvetően egy, esetleg két résztvevővel működik a legjobban, addig a jelenléti oktatásnál a nagyobb, 5-7 fős csoportok is remekül tudnak működni. Van, aki közösségben tanul szívesebben, így a számukra a jelenléti oktatás az ideálisabb, mert a közösségi élmény az online angol nyelvoktatásnál általában nincs meg. 

Az online térben való tanulást valóban meg kell szokni tanárnak és diáknak is egyaránt, hiszen eszköztára és jellege is más, de az online angol nyelvoktatás előnyei messze túlszárnyalják a hátrányait, így érdemes a negyedik hullámra már online készülni.

Az IBC tanárai sok éves tapasztalattal és komoly online oktatási eszköztárral rendelkeznek. Állunk rendelkezésedre online és offline is, keress minket még ma!