Oldal kiválasztása

Hiába lassul a gazdaság, a munkaerőpiacon még mindig a munkavállalók diktálnak. Nem csoda hát, ha a cégek megtesznek mindent, hogy az értékes munkaerőt megtartsák. Ennek jegyében a fizetés mellé vonzó cafetéria csomagokat is igyekeznek összeállítani, de az adóterhek miatt sokszor nem jön ki a matek. Jó tudni, hogy angol nyelvtanfolyamot akár adómentesen is adhat a cég, de emellett számos más előnye is van, ha egy nyelvi tréninggel toldjuk meg a cafetéria csomagot.

A képzések motiválnak

Mikor munkahely választásról, illetve hosszú távú elköteleződésről van szó, a munkavállalók sokféle szempontot mérlegelnek. A fizetés mellett éppen olyan fontos a munkakörnyezet, a juttatási csomag és a fejlődési lehetőségek is.

A munkavállalók elköteleződését is növelik a vállalati nyelvi tréningek és egyéb képzések.

A Linked-in 2019-es „Learning and workplace” felmérésében a munkavállalók 94%-a válaszolta, hogy jobban elköteleződne a cége mellett, ha az képzéseket és fejlődési lehetőséget biztosítana a számára. Ugyanebben a felmérésben 2022-ben a korábbi kilencedikről már az első helyre kerültek a tanulási és fejlődési lehetőségek a munkahelyi kultúra legfontosabb elemei között.

A képzések, köztük például az angol nyelvtanfolyamok is, a jó munkaerő megtartásának és a munkahelyi hangulat építésének egyik fontos része lehetnek. Egy nyelvi tréning viszont nem csak a dolgozók számára jelenthet előnyt, hanem olyan befektetés, amiből a cég is bőségesen profitál.

A céged is nyer

Amellett, hogy a munkavállalók kiváló ösztönzője lehet egy angol nyelvtanfolyam, a vállalatok többféleképpen is nyertesei lehetnek ezeknek a képzéseknek, hiszen bármilyen befektetés a munkavállalók képzésébe végső soron a cég eszköztárát fejleszti.

Bizonyos eseteken az angol nyelvtanfolyam adómentesen is biztosítható a dolgozók számára.

Nem csak multikulturális cégek számára lehet azonban hasznos egy angol nyelvtanfolyam. A korábban csak belföldi kapcsolati hálóval dolgozó cégek is szembe találhatják magukat olyan helyzetekkel, amikor egy új, külföldi beszállítóval már angolul kell tárgyalni, vagy különféle dokumentumokat, termékleírásokat csak angolul küld meg a gyártó. Egyre inkább felértékelődik az angol nyelvtudás szerepe ott is, ahol korábban az idegennyelv ismerete nem volt kikötve a munkaszerződésben.

Angol nyelvtanfolyam adómentesen

A munkavállalók számára plusz juttatásként biztosított angol nyelvtanfolyamon való részvételnek anyagi szempontból is van pozitívuma a cég számára. Bizonyos esetekben ugyanis van rá lehetőség, hogy a vállalati nyelvoktatást a cég adóterhek nélkül biztosíthassa a munkavállalók számára szemben más, nem pénzbeli juttatásokkal, amiknél mind a cég, mind pedig a munkavállaló adóterhei igen magasak. Ezáltal egy nyelvi tréning költséghatékony plusz juttatás lehet, mert csak az angol nyelvtanfolyamot fizeted meg, nem a cafeteria csomagot súlytó adókat.

Az ördög szokás szerint a részletekben rejlik

Az adómentesség sajnos nem minden esetben él, de az adószakértők szerint is kellő rugalmassággal értelmezhető. A jogszabály két kikötést tesz: az egyik, hogy a munkáltató tevékenységéhez kapcsolódóan szükség legyen a nyelvtudásra, a másik pedig, hogy iskolarendszeren kívüli képzésről legyen szó. Ez utóbbi az angol nyelvtanfolyamok esetében nem jelenthet problémát, hiszen egy nyelvi tréningen való részvétellel nem létesül tanulói, vagy hallgató jogviszony a képzőintézménnyel, nyelviskolával (1995. évi CXVII. SZJA-törvény 3. § 86. pontja). 

Az adómentesség másik feltétele, hogy a nyelvismeret kapcsolódjon a munkáltató tevékenységéhez, ezt azonban írásban nem kötelező rögzíteni. Annak érdekében ugyanakkor, hogy egy esetleges ellenőrzés során ebből ne származzon probléma, érdemes lehet a nyelvhasználatot valamilyen formában dokumentálni. A pontos részleteket a Pénzügyminisztérium PM/15379/2019., Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály 2397424600 iránymutatása tartalmazza. 

Ha olyan eszközt keresel, amivel költséghatékonyan tudod növelni a munkavállalóid elköteleződését úgy, hogy még a vállalatod is profitáljon belőle, akkor az angol nyelvtanfolyam az egyik legjobb választás. Kollégáink sok éves tapasztalattal és óriási oktatói rutinnal megtalálják a céged számára ideális tartalmat és formát. Várjuk megtisztelő hívásodat!